Η θερμοκρασία στο Τόκιο και την Οζάκα πέρασε σήμερα τους 30 βαθμούς Κελσίου. Αξιωματούχος της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (JMA) ανέφερε ότι τέτοια άνοδος καταγράφεται για πρώτη φορά τόσο αργά τον Οκτώβριο στις δύο πόλεις.
Οι ημέρες κατά τις οποίες το θερμόμετρο ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου χαρακτηρίζονται από την υπηρεσία με τον όρο «Μανατσούμπι», δηλαδή ημέρα του κατακαλόκαιρου.
Νωρίς το απόγευμα, σε τοπική ώρα, η θερμοκρασία στην ιαπωνική πρωτεύουσα ξεπέρασε τους 30 βαθμούς, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καζουχίρο Σιρόνο, αξιωματούχος της JMA.
Ο ίδιος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι, από το 1875 οπότε και άρχισε η συγκέντρωση των σχετικών στοιχείων, δεν είχε σημειωθεί στην πρωτεύουσα θερμοκρασία άνω των 30 βαθμών τόσο αργά μέσα στον Οκτώβριο. Το προηγούμενο αντίστοιχο ρεκόρ είχε καταγραφεί στις 19 Οκτωβρίου 2024.
Πάνω από τους 30 βαθμούς ανέβηκε η θερμοκρασία και στην Οζάκα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Το προηγούμενο τέτοιο ρεκόρ εκεί χρονολογείται από τις 20 Οκτωβρίου 1933. Στην περιοχή αυτή τα μετεωρολογικά στοιχεία άρχισαν να συλλέγονται το 1883, σύμφωνα με την υπηρεσία.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή κάνει συχνότερα και εντονότερα τα επεισόδια ακραίας ζέστης σε όλον τον πλανήτη.
Το 2025 η Ιαπωνία έζησε το θερμότερο καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ. Στις 5 Αυγούστου η θερμοκρασία έφτασε τους 41,8 βαθμούς Κελσίου στο Ισεσάκι, βόρεια του Τόκιο.

































